Sfeerafbeelding van Wat is het verschil tussen shared hosting en VPS hosting
07 maart 2022

Wat is het verschil tussen shared hosting en VPS hosting

Voor elke website, webapplicatie of webshop heb je een hosting nodig. Er zijn verschillende opties voor hosting. Zo kun je bijvoorbeeld een shared hosting gebruiken voor je website, maar je kunt ook kiezen voor een VPS of een dedicated server. In dit artikel gaan wij meer vertellen over de drie soorten hosting.

Verschillende soorten oplossingen
Een server is een krachtige computer waarop je jouw weboplossing kunt hosten. Zo’n server is te verdelen in verschillende stukjes waar meerdere websites op kunnen draaien. Een server opdelen in kleine stukjes noem je ook wel shared hosting. Ook kun je zo’n server in zijn geheel gebruiken voor jouw weboplossing, dan spreek je over een dedicated server. Ook is er nog een tussenoplossing: de VPS. VPS staat voor virtual private server. Bij een VPS wordt een servercomputer onderverdeeld in meerdere virtuele servers. Zo beschik je over de voordelen van een dedicated server, maar hoef je jouw capaciteit niet te delen met andere gebruikers.

Wat is het verschil?
Bij een shared hosting staat jouw weboplossing naast andere weboplossingen gehost. Wanneer een medegebruiker veel capaciteit vraagt, gaat dit ten koste van de snelheid van jouw webapplicatie. Bij een dedicated server of VPS is er een stukje snelheid van de servercomputer gereserveerd voor jouw weboplossing. Bij een shared hosting werk je vaak met Directadmin. Directadmin is een paneel waarin je – zonder veel technische kennis – een website kunt hosten. Bij een VPS of dedicated server is er wel meer technische kennis vereist, aangezien je jouw server zelf moet inrichten.

Wanneer kies je voor shared hosting?
Shared hosting is interessant voor kleinere websites met weinig verkeer. Wil jij een informatieve pagina online hebben en is de laadtijd niet belangrijk? Dan is shared hosting een prima oplossing.

Wanneer kies je voor een VPS?
Vind je het belangrijk dat jouw website stabiel is, de laadtijd niet varieert en optimaal is? Dan is een VPS de juiste oplossing voor jou. Een VPS in laten richten en configureren is prijziger dan een shared hosting, maar is wel een stuk populairder. Je hebt geen last van andere gebruikers, dat zorgt voor veiligheid, snelheid en minder risico’s.

Wanneer kies je voor een dedicated server?
Heb jij een webshop of applicatie met écht veel gebruikers en is een VPS niet krachtig genoeg voor jouw weboplossing? Dan is een dedicated server de juiste oplossing voor jou. Een dedicated server heeft alle voordelen van een VPS, maar kan meer capaciteit aan.

Waar kiezen wij voor?
Alle websites/webshops van onze klanten draaien op een VPS. Wij kiezen voor een VPS omdat wij het belangrijk vinden dat onze oplossingen stabiel draaien. Ook voor development is een VPS een stuk functioneler (denk aan git, composer, etc.).

Laat jouw project schitteren met een op maat gemaakte oplossing!

Ontvang vandaag nog de offerte die het verschil maakt voor jouw project!

Plan een afspraak in