Waarom je beter geen slider op je website kunt plaatsen
Veel websites gebruiken de dag van vandaag nog sliders. Echter is dit geen verstandige keus. Zo’n bewegende PowerPointpresentatie aan de bovenkant van je website gaat ten koste van waardevolle kliks, conversie en misschien zelfs je klanten. In dit artikel wordt besproken waarom dit het geval is.
Wat is een slider?
Een slider is een soort van PowerPointpresentatie van afbeeldingen, filmpjes en/of tekst met meestal een aantal een aantal knoppen erop. Met een slider is het mogelijk om meerdere boodschappen door middel van één element over te brengen. De vraag is alleen of je dit moet willen.
Waarom kun je beter geen slider op jouw website plaatsen?
Veel specialisten zoals Yoast en VWO zijn het er allemaal over eens dat sliders slechte invloed hebben op jouw website. Zelfs is er een website die uitlegt waarom sliders zo vervelend kunnen zijn.
Er wordt zelden op een slider geklikt
Vaak wordt een slider gebruikt om meer content te tonen in een compact element. Dit klinkt als een goed idee, maar is het niet. Uit een onderzoek van de Amerikaanse universiteit blijkt namelijk dat slechts één procent van alle gebruikers op de betreffende slider klikte en van die één procent klikte tachtig tot negentig procent op een element in de eerste slide. Conclusie: ongeveer één op de duizend mensen klikt op de content in je verdere slides.
Invloed op de snelheid van je website
Sliders staan vaak vol met grote afbeeldingen, welke an sich weer invloed hebben op de laadtijd van je website. Zeker als je gebruik maakt van een wordpressplugin om een slider toe te voegen, moet er een hoop code worden ingeladen. Zo’n slider kan al snel één tot twee seconden extra laadtijd vergen. Twee seconden klinkt misschien niet zó lang, maar een bezoeker haakt vaak al af bij een laadtijd van drie seconden.
Content naar beneden
Een slider neemt vaak veel ruimte in beslag en duwt daarmee de content op jouw website naar beneden. Met een slider druk je dus als het ware de kern van je pagina weg. Een afbeelding die circa een derde van de bovenkant van je pagina inneemt, is perfect. Zo geef je een mooi sfeerbeeld en kunnen gebruikers gemakkelijk doorscrollen naar de content.
Sliders en responsive webdesign
Sliders worden op een mobiele telefoon vaak gescaled. Dit zorgt er vaak voor dat tekstjes op je mobiel erg klein en slecht leesbaar worden. Ook worden de CTA (call-to-action) knoppen vaak slechter zichtbaar. Ook gaat het horizontale swipen vaak tegen het natuurlijke gevoel in van een mobiele gebruiker. Mobiele gebruikers zijn gewend om verticaal te scrollen op een website.
Maar ik heb echt een slider nodig op mijn website!
Een slider heb je nooit echt nodig. Een statische afbeelding met tekst en een knop werkt vele malen beter dan een slider. Gebruikers zien direct de informatie die ze moeten krijgen, het is gemakkelijker responsive te maken en levert weinig vertraging op. Natuurlijk zijn er wel een aantal uitzonderingen. Ben jij fotograaf en heb je een grote collectie foto’s, dan vinden gebruikers het waarschijnlijk wel fijn om er horizontaal doorheen te swipen.
Laat jouw project schitteren met een op maat gemaakte oplossing!
Ontvang vandaag nog de offerte die het verschil maakt voor jouw project!
Plan een afspraak in