Webshop beginnen, wat heb je nodig?

Ben je van plan om een webshop te beginnen? In dit artikel gaan we beknopt bespreken wat je nodig hebt en wat je moet doen om een webshop te beginnen. Ook zonder ervaring binnen de digitale markplaats kun je gemakkelijk je eigen online winkel beginnen.

Ken je budget
Het opstarten van een webshop kost geld, daar kun je niet omheen. Maak voordat je begint met het starten van jouw digitale winkel een begroting waarin je voor jezelf duidelijk maakt hoeveel geld je aan welk onderdeel kan en wil uitgeven. Zoek van tevoren uit wat welk onderdeel kost en welke ruimte er is binnen je budget. Een webshop laten maken, kan namelijk al voor 1500 euro, maar kan ook uitlopen tot in de tonnen. Vraag offertes aan en zorg dat jij weet wat het gaat kosten. Houd er wel rekening mee dat sommige zaken uiteindelijk meer gaan kosten dan van tevoren begroot. Een voorbeeldbegroting voor een webshop is:

Domeinnaam: € 20, – per jaar
Logo: € 200, –
Webshop: € 4.000, –
VPS-hosting voor jouw webshop: € 25, – per maand
Onderhoud en updates van je webshop: € 500,- per half jaar
Verpakkingskosten: € 0,80 per pakket
Verzendkosten: € 4,50 per pakket
SEO-teksten: € 50, – per tekst
Productfoto’s: € 50, – per product


Start een eigen bedrijf
Vóórdat je een webshop begint, is het belangrijk om ingeschreven te zijn bij de KvK (Kamer van Koophandel). Als webshopeigenaar ben je een ondernemer en moet je dus ook voldoen aan de bijbehorende wet- en regelgeving. Natuurlijk kun je wel vast beginnen met het inrichten van je webshop, zolang je vóór de opening van je online winkel maar ingeschreven bent bij de KvK.

webshop beginnen

Weet welke producten je gaat aanbieden
Wanneer je een webshop begint, draait natuurlijk alles om het product/de producten die je gaat verkopen. Ga je een eigengemaakt product verkopen of haal jij je producten zelf ergens anders vandaan? Een eenvoudige methode om een rendabel product te vinden, is Google Trends. In Google Trends kun je zoekwoorden en de populariteit hiervan met elkaar vergelijken. 

Binnen de handel is het vraag en aanbod. Is er veel vraag naar een product en weinig aanbod? Dan is dit hoogstwaarschijnlijk een goed product om te verkopen. Denk hierbij wel ook aan de vraagprijs en de marges. Kun jij het product goedkoop genoeg inkopen om te concurreren met andere partijen of kan jouw product iets speciaals waardoor jij uitblinkt ten opzichte van jouw toekomstige concurrenten? 

Een hele ander methode is het opbouwen van een eigen merk. Wanneer jouw product een eigen merk heeft, ben jij de enige leverancier van het product. Om een uniek merk op de markt te plaatsen, is het belangrijk dat jij alles weet over klantbehoeftes. Een eigen merk opzetten is vooral verstandig wanneer jij binnen een markt met veel concurrentie en lage prijzen opereert. Let wel op: een sterk merk opbouwen kost veel tijd en geld, maar een webshop beginnen met je eigen merkt rendeert meestal beter dan het verkopen van bestaande producten.


Check domeinnaam

Kies je domeinnaam
Een webshop beginnen vereist veel tijd, een goede domeinnaam is één van de lastige aspecten van jouw webshop. Hoe kies je een goede domeinnaam? Een goede domeinnaam is kort en eenvoudig te onthouden. Helaas zijn de meeste korte domeinnamen al geregistreerd en is het kiezen van een goede domeinnaam nog best een opgaaf. Wat wij als tip kunnen meegeven is het volgende: kies een kernwoord en plak hier een woord aan vast. Ga je bijvoorbeeld plakband verkopen? Denk dan bijvoorbeeld aan tapewinkel.nl, dit is gemakkelijk te onthouden en weergeeft de kern van jouw winkel. 

Wil je graag controleren welke domeinnamen nog beschikbaar zijn? Dit kan gemakkelijk via providers die domeinnamen uitgeven. Denk hierbij aan: versio.nl, vimexx.nl, mijndomein.nl etc.


Ken de wetgeving omtrent je digitale winkel
Er zit een groot verschil tussen een fysieke en digitale winkel. Bij een digitale winkel is namelijk de Wet Verkoop op Afstand van toepassing. Deze wet beschermt de consument nóg beter dan de wet die van toepassing is op aankopen in fysieke winkels. Zo is er bijvoorbeeld een wettelijke verplichte bedenktijd van twee weken. Ook is het belangrijk om goede algemene voorwaarden en een privacybeleid op te stellen.


Ken je doelgroep
Jouw doelgroep bepaal je door de ‘buyer persona’. Een buyer persona is een omschrijving van de doelgroep die geïnteresseerd is in jouw product. Om de buyer persona vast te stellen, moet je een aantal vragen beantwoorden:

  • Wie is jouw klant?
  • Welke problemen heeft de klant die jouw product zullen oplossen?
  • Welke informatie willen jouw klanten hebben over het product dat je verkoopt?
  • Welke social media of andere bronnen van media gebruikt jouw klant?
  • Welke motivatie heeft een klant om voor jouw product te kiezen?

Door het beantwoorden van deze vragen, kun jij een buyer persona vaststellen. Door middel van buyer persona kun jij keuzes maken voor jouw toekomstige webwinkel vanuit de invalshoek van de buyer persona. 

Webshop beginnen

Kies een verzenddienst
Ook niet onbelangrijk is de verzenddienst waarmee jij je toekomstige klanten hun bestelling gaat opsturen. De in Nederland beschikbare verzenddiensten hebben allen hen voor- en nadelen. Verstuur jij veel pakketjes? Dan is het mogelijk om een deal te sluiten met een pakketbezorgdienst om jouw pakketjes goedkoper te versturen. 

Sendcloud is een bedrijf dat jou helpt om pakketjes met verschillende pakketdiensten te versturen. Niet alleen zijn de standaardtarieven bij Sendcloud lager dan bij de pakketdienst zelf, ook wordt het voor jou inzichtelijk welke kortingen je krijgt bij de hoeveelheid pakketjes die je stuurt. Ook is het gemakkelijk om via Sendcloud verzendstickers uit te printen.

Pakket verzenden

Richt je webshop in
Hier zaten we op te wachten: het inrichten van jouw webshop. Dit is waarschijnlijk de meest tijdrovende klus die je moet voltooien om jouw online webwinkel te openen. 

Voor het inrichten van jouw webshop is het, tenzij jezelf een allround developer/designer bent, handig om een digitale partner te zoeken: een bedrijf dat jou ondersteunt met de technische en visuele kant van jouw webshop. 

De kennis van jouw product zit natuurlijk bij jou. Vandaar is het handig dat jijzelf de teksten die jouw product en onderneming beschrijft schrijft. Wanneer er budget voor is, is het wellicht handig deze teksten door een copywriter (iemand met kennis van SEO) te laten herschrijven. Natuurlijk hebben jouw producten naast een informatief tekstje ook mooie afbeeldingen nodig. Zoek een productfotograaf of speel zelf eens met Photoshop om te kijken of het je lukt om mooie productafbeeldingen te schieten en bewerken. 


Beschik over de benodigde verzendspullen
En dan is het zo ver: je webshop is af, je voldoet aan alle regelgeving omtrent het online verkopen van je producten. Nu is het belangrijk dat jij klaar staat voor je eerste bestelling! Zorg ervoor dat jij doosjes of enveloppen hebt om jouw product te kunnen versturen en beschermen tegen eventuele beschadigingen aan de bestelling. Verkoop je een breekbaar product? Zorg dan dat je ook bubbeltjesplastic o.i.d. hebt. Wij raden je aan om je doosjes bij twinpack.nl te bestellen. 

Heb jij al een printer om verzendetiketten af te drukken? Dan kun je de printer gebruiken die je al hebt. Zo niet, denk er dan aan dat het ook belangrijk is om een printer aan te schaffen voor een pakbon en verzendlabels.

Ben je overtuigd?

Vraag een offerte aan via het offerteformulier. Of neem contact met ons op via het contactformulier zodat wij u kunnen bereiken. 

Whatsapp ons